Skip to content

Reparatie klokken

KLOKKEN: Reparatie, restauratie en conservatie

Voor alle voorkomende reparaties, restauraties en conservaties aan horloges, klokken en zelfs barometers bent u bij ons aan het juiste adres. Zodra u bij ons de winkel in komt lopen kijkt u ook meteen in onze “keuken”. Wanneer u bij ons voor een prijsopgave komt, kunnen wij u waarschijnlijk ook laten zien wat er mis is met het uurwerk of de barometer. U krijgt een eerlijke uitleg met een transparante prijsopgave. Het maakt ons niet uit hoe oud een klok of horloge is. Wij repareren alle soorten uurwerken, van keukenklokje met batterij tot antieke pendules en van een batterij voor uw horloge tot alle haute horlogeriemerken als Breitling, Cartier, IWC, Jaeger LeCoultre, Patek Philippe en Zenith.

Reparatie klokken

Als een uurwerk jaren trouw heeft gelopen kan het zijn dat uw geliefde klok er ineens mee stopt. Geeft u de slinger een zetje dan wil de klok nog wel 5 tot 10 minuten lopen maar daarna staat hij toch weer stil. Uw klok is dan dermate “vuil” dat het uurwerk revisie behoeft. Dan is het moment aangebroken dat u van onze expertise als klokkenmaker gebruik kunt maken.

Demontage en polijsten tappen

Bij een revisie halen we het uurwerk uit elkaar om vervolgens met de eerste bewerkingen te beginnen. Aan het uiteinde van de assen bevindt zich een dunner deel, dat zijn de zogenaamde tappen. De tappen zijn na jaren van links- of rechtsom draaien niet meer rond. In de tappen zijn dan allemaal groeven zichtbaar. Deze halen we eruit door de tappen te polijsten. Omdat we op dat moment alle raderen afzonderlijk in handen hebben, worden ook meteen raderen en rondsels gecontroleerd.

Verbussen: het vervangen van de lagers

Wanneer de tappen gepolijst zijn nemen we de slijtage in de lagers goed onder ogen. De lagers worden in de loop der tijd ovaal. Dit euvel verhelpen wij door het oude lager op te boren en er een nieuw lager in te zetten. Binnen deze bewerkingen luistert alles heel nauw, de marges zijn minimaal.

 

Schoonmaken van het uurwerk

Als alle lagers weer in orde zijn, komen we aan de volgende fase in de reparatie: het schoonmaken van het uurwerk. Alle ingedroogde olie, oud vet en vuil worden verwijderd en vervolgens vindt de grondige reiniging van alle onderdelen plaats. Zij worden met een ultrasoon reiniger schoongemaakt. Door het machinaal reinigen word het uurwerk echt brandschoon.

Montage van het uurwerk

Als alle onderdelen terugkomen uit de schoonmaak, wordt het uurwerk weer opgebouwd. Alle controles worden nog een keer gedaan. Alles wordt weer afgesteld zodat het weer perfect functioneert. Vervolgens krijgen alle draaiende punten een gepaste hoeveelheid olie. Verder op andere punten die het nodig hebben komt een beetje remontoirvet. Als laatste wordt het uurwerk terug in de kast gezet en start de periode van proeflopen. Daarvoor ruimen wij de benodigde tijd in. Wanneer de klok goed functioneert, is hij klaar om bij u thuis weer de tijd weg te tikken.

Restauratie klokken

Restauratie is gericht op het herstellen in de oude staat. Het grote verschil tussen reparatie en restauratie is dat we nog veel meer op detail letten. Met vragen als: Hoe heeft de uurwerkmaker het vroeger bedoeld? Wat heeft hij als oplossing voor bepaalde vraagstukken bedacht? Waarom zijn er ooit aanpassingen aan het uurwerk gedaan? Kunnen wij de aanpassingen van vroeger “herstellen” naar de situatie daarvoor? Al deze vragen en tal van andere vragen helpen ons een beeld te krijgen van wat er allemaal met het uurwerk is gebeurd.
Wanneer wij restaureren dan maken we de onderdelen van het oude materiaal. Waar vroeger met geel koper gewerkt is, gebruiken wij bij de restauratie ook geel koper van die tijd. Geel koper was voor de eerste wereldoorlog anders van samenstelling. Aldus restaureren wij dan ook alleen met het oude geel koper in diezelfde samenstelling. Dit geldt tevens voor alle andere metalen en zaken die men vroeger gebruikte zoals darmsnaren, ambachtelijk henneptouw uit een touwslagerij en linnen.
Tijdens een restauratie kan ook een keuze gemaakt worden om bepaalde elementen in een uurwerk te conserveren. Een reden hiervan kan zijn dat het originele onderdeel nog sterk genoeg is maar al wel wat punten van slijtage vertoont.
Het herstellen in een oude situatie hoort bij een eventuele restauratie. Als het mogelijk is dan kan het wel eens lonen om een oude situatie terug te bouwen. Wel moet dan in ogenschouw genomen worden of aanpassingen zijn gedaan om de klok beter te maken. Als het geen duidelijke verbetering is gebleken dan is het altijd mooier om de oude situatie in ere te herstellen. Zijn later toegepaste veranderingen een aanzienlijke verbetering gebleken? Dan biedt een conservatie van de verbetering een goede uitkomst.
Restaureren is een complexe aangelegenheid. Wanneer de ene uurwerkmaker besluit tot restauratie, kan een andere collega uurwerkmaker deze vanwege andere inzichten achterwege laten. Daarom gaan wij er altijd vanuit dat een restauratie omkeerbaar moet zijn. Dat betekent dat de oude situatie hersteld moet kunnen worden zonder dat er “littekens” achterblijven.

Conservatie klokken

Conservatie is gericht op het behouden van het object in de staat waarin het zich op dat moment bevindt. Binnen het ambacht van de uurwerkherstellers kiest men niet vaak voor deze techniek. De reden daarvan is dat bijna iedereen d.m.v. reparatie en/of restauratie een klok of horloge graag wil verbeteren en eenvoudigweg weer wil laten “lopen”.

Barentsz klok

Een prachtig voorbeeld van een geconserveerd uurwerk is het Barentsz-uurwerk dat momenteel eigendom is van het Rijksmuseum.
Willem Barentsz voer 3 juni 1594 op expeditie. Doel was het vinden van de noordoostelijke doorvaart, d.w.z. een zeeweg rond de noordkust van Azië naar het Verre Oosten. Barentsz volgde de kust van Nova Zembla, hopend om rond de eilanden heen te varen, maar werd door het pakijs tegengehouden.
Het uurwerk was destijds als geschenk of handelswaar meegenomen. Het hielp de bemanning aan enig tijdsbesef tijdens de lange donkere dagen op Nova Zembla. Jaren later zijn er restanten gevonden van het leven in Het Behouden Huys. Het uurwerk laat de ontberingen zien van de bemanning in Het Behouden Huys. Doordat de klok het overlevingsverhaal van Willem Barentsz en zijn mannen zo puur vertelt, is gekozen om middels conservatie die momenten van ontbering vast te houden. Restauratie, het herstellen van het uurwerk in zijn oude glorie, zou dat teniet hebben gedaan.